Sorbitol

Sorbitol

Görünüş: Şəffaf və rəngsiz maye

Qablaşdırma: 300 kq metal barabanlar

Molekulyar Formula: C6H14O6

 

Sorbitol qlükozanın reduksiyası nəticəsində əmələ gələn şəkər spirtidir.  Qarışıq əsasən qarğıdalı və alma, gavalı, şaftalı və armud kimi meyvələrdə olur.  D-Sorbitolun metabolizmi mitoxondriyada superoksid anion radikallarını əmələ gətirir.

Həll qabiliyyəti:  Suda (20°C-də 182 mq/ml), qliserində, propilen qlikolda, metanolda (az həll olur), etanolda (az həll olur), sirkə turşusunda (az həll olur), fenolda (az həll olur), asetamiddə (az həll olur) həll olunur.  az həll olan), DMF, izopropanol, butanol, sikloheksanol, aseton, piridin, isti spirt (kifayət qədər həll olan) və soyuq spirt (az həll olan).  Efirdə həll olunmur.  Əksər qeyri-üzvi həlledicilərdə demək olar ki, həll olunmur.

 

Tətbiq yeri

  • Qida sənayesində: Sorbitol tez-tez pəhriz qidalarında (pəhriz içkiləri və dondurma daxil olmaqla) və şəkərsiz saqqızlarda istifadə edilən şəkər əvəzedicisidir.
  • Əczaçılıq sənayesində: Vitamin C, inyeksiya, nəmləndirici və stabilləşdirici maddənin emalı üçün köməkçi maddə kimi istifadə olunur.
  • Fərdi gigiyena sənayesində: Diş pastası üçün nəmləndirici, qoruyucu və eləcə də sərin, şirin dadlı, səthi aktiv maddə və kosmetik məhsullarda qurumaya qarşı reagentdir.